تعریف مطالعه و سرانه مطالعه

سید باقر میرعبدالهی: در موضوع كتاب، كتابخوان و سرانه مطالعه و توجه به مباحث كیفی قبل از آمار و ارقام ضروری است.

1401/08/03
|
12:55

سید باقر میرعبدالهی، معاون برنامه ریزی، پژوهش و فن آوری اطلاعات نهاد كتابخانه های عمومی كشور، در برنامه «در مسیر پیشرفت» رادیو فرهنگ با موضوع «بررسی سیر نزولی سرانه مطالعه كشور» گفت: در موضوع كتاب، كتابخوان و سرانه مطالعه و توجه به مباحث كیفی قبل از آمار و ارقام ضروری است.
وی با اشاره به تنوع آمار درخصوص میزان سرانه مطالعه ایرانی ها از 2 تا 30 دقیقه در روز گفت: باید قبل از آنكه به عدد و ارقام و مباحث كمی در حوزه مطالعه برسیم به مباحث كیفی بپردازیم مثلا تعریف مطالعه و سرانه مطالعه و ... را تبیین كنیم چراكه نبود ثبات در در این تعاریف و ارقام قطعا به یك مدیریت و برنامه ریزی درست منجر نمی‌شود و درواقع رسیدن به یك رویه و تفسیر واحد درخصوص آمار و مباحث كمی، برای رسیدن به یك آمار با صلابت و قاطع، آنهم از سوی مركز آمار ایران، و درپی آن رسیدن به یك برنامه واحد و دقیق و درست ضروری است.
وی همچنین با اشاره به گرانی كتاب بعنوان دلیلی برای كاهش آمار كتابخوانی گفت: این جای بحث دارد؛ چراكه گرانی كتاب مفهومی نسبی است و بیشتر می‌تواند بهانه باشد تا دلیل؛ چراكه اگر حس نیاز به مطالعه و كتابخوانی در فرد باشد برای رفع آن نیاز، وقت و پول لازم را هزینه میكند.
وی همچنین با اشاره به ضرورت توجه به ناشر و نویسنده بومی بویژه در حوزه كتاب كودك ‌نوجوان گفت: بازار مملو از كتابهای ترجمه ای است كه خیلی از این ترجمه ها زبان فارسی را تخریب میكنند و نیز تناسبی با فرهنگ ما ندارند؛ ازاینرو عدم اقبال مخاطب به مطالعه گاهی بخاطر انبوه این آثار ترجمه ای غالبا غیركارشناسانه، و نبود آثار بومی، ‌ملی و ارزان است، كه باید به آثار بومی و ملی بیشتر بها بدهیم و تسهیلات چاپ و نشر و توسعه آنها را فراهم كنیم.
وی همچنین با تاكید بر نگاه آسیب شناسانه به كتابهای حوزه روانشناسی خودیاری و اقبال مردم به آن گفت: متاسفانه غالب ناشرانی كه به این حوزه روی میاورند، درپی انتفاع خود هستند و هیچ تخصص و دركی از این مباحث ندارند و در ترجمه با مترجمان خبره و متخصص تعامل ندارند و بی‌توجهی به كیفیت این آثار، از عوامل ضعف و نزول آثار ترجمه این حوزه است.
وی در پایان از تاسیس «كتابخانه بدون كتاب» از سوی نهاد كتابخانه های عمومی خبر داد و گفت: درپی شیوع كرونا و شرایط قرنطینه طرح «تاسیس كتابخانه دیجیتال» با عنوان « كتابخانه بدون كتاب» در «پارك دانشجو» مطرح و كار آن آغاز شد و اكنون درحال راه اندازی و تجهیز كتاب آن هستیم و پیش بینی میشود تا دهه فجر به بهره برداری برسد.

دسترسی سریع