در برنامه «سرزمین من» رادیو فرهنگ، حجتالاسلام دكتر مهدی هادی، روانشناس و استاد مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)، درباره نقش تغذیه در حفظ آرامش و سلامت روان در شرایط بحرانی گفتوگو كرد. دكتر هادی در ابتدای سخنانش تأكید كرد: «در شرایط بحران، كمبود غذا تنها مسئله جسمی نیست؛ بلكه ذهن و روح انسان نیز تحت فشار قرار میگیرد. احساس نگرانی و ترس از آینده، تصمیمگیری را دشوار میكند و موجب تنش خانوادگی میشود. اما اگر خانوادهها از پیش برای تغذیه خود برنامهریزی كنند و بدانند چه میزان و چه نوع غذای
و روان انسان افزود: «همانطور كه برای فعالیت بدنی به انرژی نیاز داریم، برای فكر كردن، تصمیم گرفتن و حتی احساس شادی یا غم هم انرژی لازم است. این انرژی از غذا تأمین میشود. كمبود تغذیه مناسب، مغز را در عملكرد روانی دچار اختلال میكند و زمینه بروز استرس و اضطراب را افزایش میدهد.»
دكتر هادی در ادامه توضیح داد: «استرس خود مصرفكننده انرژی است. وقتی در خانوادهای استرس افزایش پیدا میكند، احساس نیاز به خوردن نیز بیشتر میشود. در چنین شرایطی، اگر فضای خانوادگی سرشار از حمایت و همدلی باشد، اضطراب كاهش مییابد. اما ترسپراكنی و نگرانیهای افراطی باعث میشود اعضای خانواده در چرخه اضطراب گرفتار شوند.»
وی تأكید كرد: «بعضی از افراد هر احساس روانی را با خوردن پاسخ میدهند؛ چه خوشحال باشند چه غمگین. این الگو در بحران آسیبزا میشود. باید پیش از وقوع بحران، راههای مقابله سالم با استرس را تمرین كنیم تا در شرایط سخت دچار مشكل نشویم.»
در پایان، دكتر هادی گفت: «تغذیه در بحران فقط پر كردن شكم نیست؛ بلكه ابزاری برای حفظ سلامت روان، همكاری خانوادگی و مدیریت اضطراب است. حتی در سختترین شرایط، آگاهی و برنامهریزی بهترین پناه انسان است.»