نمایندگان مجلس در جلسه علنی امروز با كلیات لایحه حمایت از ایرانیان خارج از كشور موافقت كردند.
در نشست علنی امروز (یكشنبه، 29 تیرماه) مجلس شورای اسلامی كلیات لایحه حمایت از ایرانیان خارج از كشور با 209 رأی موافق تصویب شد.
مقتدایی نایب رئیس كمیسیون امنیت ملی در این باره اظهار داشت: این لایحه در جلسه 12 اسفند 1403 پس از بررسی های انجام شده تصویب و بر اساس ماده 143 آئین نامه داخلی مجلس به هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم شد و در دستوركار بررسی صحن مجلس شورای اسلامی قرار گرفت.
وی افزود: ایرانیان خارج از كشور به عنوان سرمایه های مهم می توانند در مسیر توسعه و حل مسائل كشور كمك فراوانی انجام دهند كه لازم است مشكلات آن ها رفع شود و همان طور كه در حوادث اخیر همه دیدند هموطنان ما در خارج از كشور دلسوزانه پای منافع ایران ایستادند.
عضو كمیسیون امنیت ملی تصریح كرد: در این لایحه تعاریف و همچنین موارد تسهیل گری دیده شده است و با توجه به اینكه مهاجرین و دانشجویان خارج از كشور باید به طور دقیق اموراتشان پیگیری شود كمیسیون امنیت ملی از نمایندگان محترم درخواست دارد به این لایحه رأی موافق دهد.
وحید جلال زاده معاون پارلمانی، كنسولی و امور اتباع وزارت امور خارجه نیز در خصوص این لایحه، اظهار داشت: براساس قانون برنامه دولت مكلف به تقدیم لایحه حمایت از ایرانیان به مجلس بود و این لایحه محصول دو دولت و دو مجلس بوده است.
وی ادامه داد: در این لایحه در 16 موضوع در خصوص ایرانیان خارج از كشور به ویژه در امر تسهیل گری موضوعاتی مورد اشاره قرار گرفته نظیر راه اندازی سامانه پرسمان برای حل مشكلات ورود ایرانیان خارج از كشور به وطن، همچنین بحث اصلاح مواد قانونی در مورد تابعیت مضاعف و همینطور بحث دسترسی ایرانیان به سامانه های داخلی و تكلیف دستگاه ها به ارائه خدمت به ایرانیان خارج از كشور از موضوعاتی است كه در این لایحه دیده شده است.
جلال زاده تصریح كرد: مقام معظم رهبری در موارد متعددی بر موضوع حمایت از ایرانیان خارج از كشور تاكید فرمودند و رأی مجلس به این لایحه در این مقطع حساس می تواند نشان دهنده حمایت از ایرانیان خارج از كشوری باشد كه در كشور، پرچم و میهن خویش ایستادند و باید توجه داشت كه مسئله ایرانیان خارج از كشور یك كلان مسئله است چرا كه ما چند میلیون ایرانی با ظرفیت و توانمندی های مختلف در خارج از كشور داریم.
به گزارش خانه ملت دكتر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی نیز در پایان بررسی كلیات این لایحه، در سخنانی اظهار داشت: این لایحه از جمله مواردی است كه مجلس آن را در دستوركار قرار داد و كلیات آن الحمدالله تصویب شد.
وی افزود: با توجه به اینكه پیشنهادات ارائه شده در جزئیات لایحه پیشنهادات خوبی است، مجلس و نمایندگان با توجه و عنایت این موارد را مورد بررسی قرار دهند تا ما بتوانیم بخشی از مشكلات هموطنان عزیزمان در خارج از كشور را حل و فصل نماییم به ویژه بخشی كه رفت و آمد ایرانیان خارج از كشور را تسهیل گری كرده و مشكلاتی كه در حوزه قضایی، كنسولی و ... را رفع می كند چرا كه این ها از موضوعات جدی است كه این چند میلیون نفر با آن مواجه اند و من مطمئن هستنم كه مجلس در این مسیر همراهی خواهد كرد و ما از همین امروز نیز وارد جزئیات این لایحه خواهیم شد.
زیرساخت های لازم برای سرمایه گذاران خارجی فراهم نشده است
سلمان اسحاقی به عنوان نماینده مخالف با كلیات لایحه حمایت از ایرانیان خارج از كشور، گفت: این لایحه به منظور حمایت از نخبگان ایرانی خارج از كشور ارائه شده تا بتوانیم از ظرفیت آن ها استفاده كنیم اما باید ابتدا به این مهم توجه شود كه آیا به رفع بروكراسی های اداری در وزارتخانه ها و مراجع مربوطه در این خصوص توجه شده است.
نماینده مردم قائنات و زیركوه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: حضور سرمایه گذاران از دیگر اهداف این لایحه است اما ساختار لازم در این زمینه در كشور ایجاد نشده است بنابراین وقتی قرار است از ایرانیان خارج از كشور حمایت كنیم باید زیرساخت های لازم را نیز فراهم كرده باشیم.
حضور ایرانیان خارج از كشور بستر لازم برای رشد و توسعه كشور فراهم می كند
نبی الله محمدی در موافقت با كلیات لایحه مذكور، افزود: ایرانیان خارج از كشور در طی جنگ تحمیلی 12 روزه ثابت كردند پشتیبان جمهوری اسلامی هستند كما اینكه در این مدت از نیروهای مسلح و مردم كشور حمایت كردند چرا كه ایران زادگاه آن ها است و هركسی دلش برای زادگاهش می تپد.
نماینده مردم زنجان و طارم در مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: با توجه به اینكه ایرانیان خارج از كشور در حوزه های سرمایه گذاری، علمی، پژوهشی و روابط بین الملل فعالیت دارند دعوت از آن ها فرصتی در جهت رشد و توسعه ایران فراهم می كند ضمن اینكه لازم است تسهیلات فراوانی در راستای ارائه خدمات به آن ها نیز پیش بینی شود.
نخبگان را در دالان های تنگ اسیر نكنیم
و اما احمد فاطمی در مخالفت با كلیات این لایحه، گفت: حمایت از ایرانیان مورد حمایت همه نمایندگان است اما سوالاتی در این زمینه مطرح است كما اینكه آیا ما در داخل به سرمایه گذاران داخلی فضا داده ایم و بانك ها را برخط كرده ایم و از بروكراسی و تشریفات زائد مقررات زدایی شده است كه انگیزه ای برای ایرانیان خارج از كشور ایجاد كند.
نماینده مردم بابل در مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: آیا ما توانسته ایم موج مهاجرت نخبگان را مدیریت كنیم یا مسئولیت ها در داخل براساس شاخص شایسته سالاری توزیع شده است یا بانك ها و مدیران در حمایت از كارآفرینان و نخبگان داخلی و صنعتگران به تكالیف قانونی خود عمل می كنند بنابراین نباید نخبگان را در دالان های تنگ اسیر كنیم.
دعوت از ایرانیان خارج از كشور به تحقق رشد 8 درصدی منتهی می شود
هادی قوامی در موافقت با كلیات لایحه مذكور، گفت: یكی از اهداف برنامه هفتم رشد 8 درصدی است كه از 2 كانال اصلی افزایش بهره وری و سرمایه گذاری محقق می شود و این در حالی است كه سرمایه داخلی محدود است و باید به سمت سرمایه گذاران خارجی برویم.
نماینده مردم اسفراین، بام و صفیآباد در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: با توجه به انسجامی كه طی جنگ تحمیلی 12 روزه بین ایرانیان داخل و خارج ایجاد شد، ایرانیان خارج از كشور علاقه خود را به وطن نشان دادند بنابراین دعوت از آن ها می تواند نقش مهمی در سازندگی كشور داشته باشد.
لایحه حمایت از ایرانیان خارج از كشور دستاوردی ندارد
و اما علی اصغر نخعی راد در مخالفت با كلیات این لایحه، افزود: وقتی برای ایرانیان داخل كشور كاری انجام شود نه تنها موجب كاهش مهاجرت می شود بلكه زمینه ای برای بازگشت ایرانیان خارج از كشور فراهم می كند.
نماینده مردم مشهد وكلات در مجلس شورای اسلامی یادآور شد: نكته مهم اینجاست كه لایحه ارائه شده از سوی دولت دستاوردی ندارد و در هر بند آن به این نكته اشاره شده كه وزارتخانه ها آئین نامه لازم را تنظیم كنند، مگر كسی مانع دولت است كه كاری برای ایرانیان خارج از كشور انجام دهد، مگر كمبود قانون داریم، مگر ایرانیان خارجی و داخلی با هم تفاوت دارند؟ بنابراین این لایحه فقط جنبه تشریفاتی و تبلیغاتی دارد.
دعوت از ایرانیان خارج از كشور فرصتی بی نظیر برای كشور است
علیرضا سلیمی در موافقت با كلیات لایحه مذكور، افزود: الان حداقل 4 میلیون ایرانی خارج از كشور داریم كه این ظرفیت یك فرصت بی نظیر برای كشور است چرا كه این افراد دارای ویژگی های مهمی هستند كما اینكه در لایه نخبگانی و سرمایه گذاران خارج از كشور قرار گرفته اند و بخش اعظمی از آن ها ثروتمند هستند كما اینكه تنها ایرانیان مقیم آمریكا بیش از 2 هزار میلیارد دلار سرمایه دارند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی تاكید كرد: این قانون جامع می تواند حمایت از ایرانیان خارج از كشور را قاعده مند كند.
همچنین نمایندگان در جریان بررسی جزئیات این لایحه، با ماده یك آن موافقت كردند.
در ماده یك این لایحه آمده است: تعاریف1- ایرانیان خارج از كشور: اشخاصی كه تابعیت ایرانی دارند و محل اقامت آنها خارج ازكشور است.- دستگاه های اجرایی: دستگاه های موضوع ماده ( 5 ) قانون مدیریت خدمات كشوری - مصوب 1386 و بند (پ) ماده ( 1 ) قانون برنامه پنج ساله هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مصوب 1403./
منبع: خبرگزاری خانه ملت