گفتگو با دكتر مرضیه وحید دستجردی دبیر ستاد ملی جمعیت درباره تبعات فردی و اجتماعی پیری جمعیت در برنامه رهنمون رادیو فرهنگ
دكتر مرضیه وحید دستجردی، دبیر ستاد ملی جمعیت، در گفتوگویی با برنامه «رهنمون» رادیو فرهنگ با تاكید بر بحران جهانی جمعیت، نسبت به پیامدهای جدی كاهش نرخ زاد و ولد در ایران هشدار داد. وی با اشاره به اینكه ایران طی 25 سال گذشته زیر سطح جایگزینی جمعیت قرار داشته، گفت: «اكنون میانگین فرزندآوری زنان ایرانی كمتر از 2.1 فرزند است كه همین امر كشور را در مسیر پیری جمعیت قرار داده است.»
به گفته دكتر وحید دستجردی، كاهش جمعیت تبعات گستردهای در ابعاد اقتصادی، اجتماعی و علمی دارد و كشور را از نیروی جوان، نوآور و فعال محروم میكند. او افزود كه دو سوم كشورهای جهان، از جمله كشورهای جنوب شرقی آسیا، خاورمیانه، شمال آفریقا و اروپا، نیز با بحران مشابهی مواجهاند.
وی همچنین بر اجرای ناقص قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اشاره كرد و گفت با وجود اختصاص بودجه، اجرای این قانون در سالهای اخیر با وقفه و ناهماهنگی مواجه بوده است. به گفته او، بخشی از مشكل به نبود انسجام و اولویتبندی در سیاستگذاریها بازمیگردد. دكتر وحید دستجردی تاكید كرد كه حمایت از اشتغال، مسكن و ارائه مشوقهای واقعی برای ازدواج و فرزندآوری میتواند در ترمیم وضعیت موجود مؤثر باشد.
او با انتقاد از نبود تبلیغات مؤثر و فرهنگسازی در رسانهها و فضای شهری افزود: «زیباییهای فرزندآوری باید در فیلمها، سریالها و تبلیغات شهری نمایش داده شود تا نگرش مردم تغییر كند.»
در پایان، وی نسبت به خطر افزایش ناباروری بهدلیل تأخیر در ازدواج هشدار داد و گفت: «باروری زنان بعد از 35 سال بهشدت كاهش مییابد و این موضوع باید جدی گرفته شود.»