نمایشگاه «النكاح سنتی » مرور سنت های ازدواج ایرانی – اسلامی

نمایشگاه « النكاح سنتی» در واقع به روایتی آثار مربوط به ازدواج «درموزه ی ملی ملك »را به تصویر می كشد ، درواقع این نمایشگاه یكی از مجموعه برنامه های كتابخانه و موزه ی ملی ملك در حوزه ی فرهنگ ، هنر و تمدن ایرانی اسلامی به شمار می آید .

1396/02/10
|
17:47

ازدواج در ایران دارای رسوم و قواعدی است كه برخی از آن‌ها منحصر به فرهنگ ایرانی است. این رسوم در طول تاریخ تغییر كرده‌اند و در میان اقوام، ادیان و مذاهب، و حتی طبقات اجتماعی گوناگون به متفاوت هستند.امروز در كتابخانه و موزه ی ملی ملك نمایشگاهی با عنوان «النكاح سنتی» گشایش یافت . گفتگوی اختصاصی سایت شبكه ی فرهنگ با آقای یساولی مسئول روابط عمومی كتابخانه و موزه ی ملی ملك را در ذیل بخوانید .
نمایشگاه « النكاح سنتی» در واقع به روایت آثار كتابخانه و موزه ی ملی ملك را به تصویر می كشد ، درواقع این نمایشگاه یكی از مجموعه برنامه های كتابخانه و موزه ی ملی ملك در حوزه ی فرهنگ ، هنر و تمدن ایرانی اسلامی به شمار می آید . ما دركتابخانه و موزه ی ملی ملك در سالهای گذشته تلاش كردیم بخشهایی از فرهنگ و تمدن ایرانی اسلامی را به ویژه در حوزه ی سبك زندگی و در قالب نمایشگاههایی به نمایش در آوردیم و این نمایشگاه در تداوم همان فعالیتهای نمایشگاهی در این حوزه به حساب می آید و در قالب نمایشگاههای پژوهشی عرضه می شوند .
در این نمایشگاه مجموعه ای از سندهای تاریخی ، نسخه های خطی و مجموعه ای از آثار موزه ، جلوه های گوناگون آیین دیرینه ی ازدواج را در فرهنگ ایرانی اسلامی به نمایش می گذارند ، شیوه های انجام ازدواج ، آثار برجای مانده ی فرهنگی و آیینی،
مرحله های این سنت و روایتهای شیرین از ازدواج های تاریخی كه در فرهنگ ایرانی اسلامی انجام شده و ما در قالب سند ها ، نسخه های خطی و آثار موزه ای و تاریخی از آنها نشانه هایی داریم ، به معرض نمایش گذاشته شده است.
این نمایشگاه كه امروز دهم اردیبهشت ساعت 15 در موزه و كتابخانه ی ملی ملك افتتاح شد در واقع یك تصویر جذاب از آیین دیرینه ی ازدواج و سنتهای آن را به نمایش می گذارد .
*******آقای یساولی آثاری كه در این نمایشگاه به معرض نمایش گذاشته شده متعلق به چه دوره هایی است ؟
عمده ی این تصاویر از آثاری برگرفته شده كه متعلق به سه سده ی اخیر است یعنی از دوره ی صفویه تا روزگار معاصر ، در قالب مجموعه های اسنادی ، نسخه های خطی و آثار موزه ای از این آثار استفاده شده است . به تناسب تنوعی كه در آثار این نمایشگاه می بینیم بیش از سی اثر از جمله نسخه های خطی مرتبط با موضوع ازدواج ، سند های تاریخی مثل عقد نامه ، نكاح نامه ، وكالتنامه ، پرسش شرعی و استشهاد یا دعای عشق در قالب اسناد ارائه شده است . در مجموعه ی آثار تاریخی هم از مجموع نگارگری های مربوط به ازدواج ، بافته ها و منسوجات ، قلمدانهای لاكی ، و تمبر استفاده شد كه از این مجموعه می توانم به یك قلمدان لاكی با تصویر مجلس عقد كنان روستایی ، تمبر مخصوص كابین نامه مربوط به دوره ی ناصر الدین شاه ، پارچه ی قلاب دوزی شكارگاه بهرام اشاره كنم و در قالب نسخه های خطی می توان از مجموعه ی خسرو و شیرین ، رساله ی روایت در بیان عشق حضرت خدیجه (س) و نكاح نبی مكرم اسلام و رساله ی یوسف و زلیخا نام برد . البته باید ذكر كنم كه پاره ای از نسخه های خطی نمایشگاه پیشینه و قدمتی بیش از سه قرن اخیر را دارند و به سده های میانه ی تاریخ ایران بازمی گردند مثل مجموعه ی خسرو و شیرین .
*****این نمایشگاه تا چه روزی ادامه خواهد داشت ؟
نمایشگاه «النكاح سنتی»تا پایان خرداد ماه سال 96 در موزه و كتابخانه ی ملی ملك واقع در محوطه ی تاریخی باغ ملی برقرار خواهد بود و علاقمندان می توانند از شنبه تا پنج شنبه به جز روزهای تعطیل و جمعه از این نمایشگاه بازدید كنند ، در این نمایشگاه ، هشت روایت در قالب تابلو نوشته های تاریخی مانند روایت تاریخی ازدواج امیركبیر و ملك زاده خانم عرضه شده كه اسناد تاریخی این روایتها را دردست داریم . من از تمام علاقمندان دعوت می كنم تا از این نمایشگاه بازدید كنند .

دسترسی سریع