این بیم میرودكه تاچندسال دیگر كسی نتواندمتن های قدیمی رابخواندودریابد،چون بازدیدآنچه درفضای مجازی انتشارمی یابدبه میلیونهامیرسدووجود غلط دریك متن بابازدیدمیلیونی ماننداین است كه یك ویروس خطرناك دریك محیط جمعی پخش شودكه جبران آن ساده نیست
نویسنده: باقر خلیلی
زبان فارسی به نام یكی از كهن ترین زبانهای جهان با داشتن بیش از 200 میلیون گویشور در ایران ، تاجیكستان ، افغانستان و سراسر جهان ، حامل فرهنگ ، تمدن و اندیشۀ بزرگانی چون حافظ ، عطّار، خیام و مولوی است و حفظ و پاسداشت زبان در حقیقت حفظ و پاسداشت این میراث ارزشمند است اما این روزها به ویژه در فضای مجازی دچار بی سامانی و شلختگی زبانیم .
بسیاری از كاربران از زبانی ویژه استفاده میكنند كه یا حروف الفبا را دقیق در جای خود نیست یا كلمات را هرگونه كه دوست دارند ، می نویسند كه هم به نوعی بی اعتنایی به اصل زبان است و گویای بیسوادی و ناآگاهی این كاربران است . البته گاهی هم نگاه طنز و شوخی با مقولۀ زبان است . متولیان زبان و ادبیات فارسی باید كاری كنند .
نمیتوان فرمان داد اما باید كاری كرد كه در گذر زمان استثنا ، قاعده و ناهنجاری ، هنجار نشود .
سلامت زبان، نوشتار و گفتار بسیار مهم است.
هنگامی كه میخواهیم با زبان داشتهها و سرمایههای فرهنگی و ادبیمان را در جهان گسترش دهیم ، اگر خودمان زبان را باس نداریم و از سستی و تباهی آن جلوگیری نكنیم ، چگونه چشم داشته باشیم كه این زبان با نام و نشان روشن و شناخته شده درجهان گسترش یابد .
به گمانم باید فكری بنیادی كرد و با آموزش ، اهمیت زبان به كاربران به ویژه در فضای مجازی نشان داد تا دریابند كه این خطاهای دانسته یا ندانسته كه از كم سوادی و ناآگاهی یا شیطنت و طنز آنان است ، چقدر میتواند به زبان آسیب برساند .
زبان زاینده و پویا ست ، دگرگون می شود و تراش میخورد . معنا و جایگاه واژهها هم در گذر زمان ، تغییر میكند كه طبیعی است اما این كه دانسته موجی راه بیندازیم و زبان را سست ودگرگون و ناهنجاركنیم ، درست نیست و به فرهنگ و ادبیات ما آسیب می رساند.
روزی كتابها با شمار سههزار یا پنجهزار نسخه منتشر میشد اما اكنون با توجه با بودن فضای مجازی ، رادیو و تلویزیون مخاطبان خطاها میلیونی هستند كه در این حالت اگر پیام خوب و درستی داده شود ، خیلی خوب است اما اگر نادرست باشد برای خیلی از جوانان و نوجوانان مرجع است و هنگامی كه آب از سرچشمه گلآلود باشد ، همیشه گلآلود میماند. به ویژه كسانی كه در فضای مجازی صفحه ای با مخاطبان میلیونی دارند ، باید بهوش باشد كه زبان و هویتمان را خدشه دار نكنند . والسلام