در برنامه «سرزمین من» رادیو فرهنگ، خانم كرمی، كارشناس گردشگری، به معرفی شیرینیها و خوراكیهای سنتی استان ایلام پرداخت و به تأثیر جغرافیای منطقه بر تنوع غذایی آن اشاره كرد.
وی در ابتدا به حلوای بگل اشاره كرد و گفت: «این حلوا تركیبی از خرما، كنجد، روغن حیوانی و میوهی درخت پنی است كه بافتی شكلاتمانند دارد و در دسته شیرینیها یا دسرهای محلی قرار میگیرد. دامپروری گسترده در ایلام باعث استفاده فراوان از روغن حیوانی در تهیه این شیرینی شده است.»
كرمی همچنین درباره پسته كوهی یا بنه توضیح داد: «درختان بنه بهصورت طبیعی در منطقه زاگرس رشد میكنند. میوهی آن، كه بسیار كوچكتر از پسته معمولی است، در مراحل ابتدایی رشد، خوراكی و بسیار مقوی است. از بنه در تهیه روغن و تنقلات نیز استفاده میشود.»
در ادامه، شیرینی بژی برساق نیز معرفی شد؛ شیرینیای سنتی و ماندگار كه از آرد، تخممرغ، شیر، رازیانه و روغن حیوانی تهیه میشود و نام آن در زبان كردی به معنی "زندگی در جریان" است.
از دیگر خوراكیهای مورد اشاره، كله كنجی بود كه با خرما، كنجد و روغن حیوانی درست میشود و اكنون به صورت صنعتی نیز تولید میگردد.
خانم كرمی با اشاره به اینكه این شیرینیها در مراسم مختلف سنتی همچون عروسی و عزاداری مصرف میشدهاند، بر ریشهدار بودن این خوراكیها در فرهنگ ایلام تأكید كرد.
در پایان، وی به صنایع دستی ایلام پرداخت و گلیم نقش برجسته را شاخصترین هنر دستی استان دانست كه با نام ایلام به ثبت رسیده و حتی به خلیج فارس و اروپا صادر میشود.